Επιστήμες

Η ινδική κάνναβη εξαφανίζει καρκινικούς όγκους

Παρασκευή, 14 Νοεμβρίου 2014
Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Molecular Cancer Therapeutics, Δύο δραστικές ουσίες που περιέχονται στο φυτό της ινδικής κάνναβης είχαν εντυπωσιακά αποτελέσματα...
Δύο δραστικές ουσίες που περιέχονται στο φυτό της ινδικής κάνναβης είχαν εντυπωσιακά καλά αποτελέσματα κατά καρκινικών όγκων, όταν χορηγήθηκαν συνδυαστικά με ακτινοθεραπεία, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Molecular Cancer Therapeutics.

Βρετανοί ανακάλυψαν την «αχίλλειο πτέρνα» των σούπερ ανθεκτικών στα αντιβιοτικά μικροβίων

Πέμπτη, 19 Ιουνίου 2014
Σε τουλάχιστον 25.000 ανέρχονται πλέον οι θάνατοι στην Ευρώπη κάθε χρόνο εξαιτίας αυτών των ανθεκτικών στα αντιβιοτικά λοιμώξεων.
Επιστήμονες στη Βρετανία ανακάλυψαν μία «αχίλλειο πτέρνα» των σούπερ- ανθεκτικών στα αντιβιοτικά μικροβίων και ευελπιστούν ότι πλέον θα αξιοποιηθεί κατάλληλα η νέα οδός που ανοίγεται για τη φαρμακευτική καταπολέμησή τους - αν και θα χρειαστεί αρκετός χρόνος, εωσότου μια νέα γενιά φαρμάκων εφαρμοστεί κλινικά.

Εντοπίστηκε ιδιαίτερος εξωπλανήτης - μέγα-Γη, που δίνει ελπίδες για ανακάλυψη ζωής

Παρασκευή, 13 Ιουνίου 2014
Βραχώδεις πλανήτες αυτού του είδους, γύρω από αρχαία άστρα, είναι κατ' εξοχήν υποψήφιοι για την αναζήτηση ζωής, γιατί όχι και με νοημοσύνη.
Αστρονόμοι στις ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι ανακάλυψαν για πρώτη φορά ένα νέο τύπο πολύ βαρύ εξωπλανήτη, που ονόμασαν μεγα-Γη. Πρόκειται για έναν βραχώδη κόσμο, εκτός του ηλιακού μας συστήματος, σε απόσταση 560 ετών φωτός, ο οποίος ζυγίζει 17 φορές περισσότερο από τη Γη και έχει διάμετρο 2,3 φορές μεγαλύτερη.

Έλληνες και Βρετανοί ανακάλυψαν νέο γονίδιο που ευθύνεται για το 1% όλων των καρκίνων

Δευτέρα, 12 Μαΐου 2014
Η ιδιομορφία είναι ότι ο καρκίνος προκαλείται όχι όταν το γονίδιο είναι ενεργό, αλλά όταν αυτό απενεργοποιείται, οπότε πλέον «πυροδοτείται» η ανάπτυξη του καρκινικού όγκου.
Ερευνητές στη Βρετανία -μεταξύ των οποίων τρεις Έλληνες επιστήμονες- ανακάλυψαν ένα γονίδιο, το οποίο «καθοδηγεί» την ανάπτυξη των καρκινικών όγκων σε τουλάχιστον 1% όλων των ασθενών. Είναι η πρώτη φορά που το εν λόγω γονίδιο CUX1 εμπλέκεται στον καρκίνο και μελλοντικά θα μπορούσε να αποτελέσει ένα νέο στόχο των στοχευμένων φαρμακευτικών θεραπειών.

1ο Φεστιβάλ Επιστήμης και Καινοτομίας

Τρίτη, 6 Μαΐου 2014
Tο Φεστιβάλ Επιστήμης και Καινοτομίας ενθάρρυνε μικρούς και μεγάλους να ανακαλύψουν τον κόσμο γύρω τους μέσα από μια σειρά διαδραστικών εκθεμάτων.
Το 1ο Φεστιβάλ Επιστήμης και Καινοτομίας που διεξήχθη από τις 30 Απριλίου μέχρι τις 4 Μαΐου, στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων είχε θέμα: «Η επιστήμη στην καθημερινότητά μας».

Και τα ζώα... ερωτεύονται

Δευτέρα, 28 Απριλίου 2014
Το κατσίκι εμφάνιζε 210% αύξηση στα επίπεδα της ωκυτοκίνης στον οργανισμό του πράγμα που θα μπορούσε να μεταφραστεί σε πραγματικό “έρωτα”!
Επιστημονικές αποδείξεις υπάρχουν πλέον για το ότι ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου, ο σκύλος, και άλλα ζώα, μπορεί τελικά να ανταποδώσουν την αγάπη που δέχονται από το αφεντικό τους.

Ηλιακή έκλειψη θα δημιουργήσει “πύρινο δαχτυλίδι” στις 29 Απριλίου

Παρασκευή, 25 Απριλίου 2014
Ενώ η έκλειψη Σελήνης συμβαίνει μόνο στην Πανσέληνο, οι ηλιακές εκλείψεις συμβαίνουν μόνο κατά το νέα Σελήνη.
Ο Ήλιος θα μεταμορφωθεί σε πύρινο δαχτυλίδι την Τρίτη (29 Απριλίου), αλλά θα είναι ορατός σε ορισμένες μόνο, απομακρυσμένες περιοχές του πλανήτη.

Βρέθηκε κρασί 6.000 ετών στην Καβάλα

Τρίτη, 8 Απριλίου 2014
Χρονολογείται το 4200 π.Χ. και ανατρέπει τα δεδομένα που υπήρχαν έως και πρόσφατα για τη ζωή των ανθρώπων κατά τη νεολιθική περίοδο.
Στον προϊστορικό οικισμό του Ντικιλί-Τας στην Καβάλα ανακαλύφθηκαν τα παλαιότερα δείγματα κρασιού που έχουν καταγραφεί έως και σήμερα σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Ελληνικός Κόσμος: Μοναδικό ταξίδι στο μέλλον του διαστήματος

Δευτέρα, 7 Απριλίου 2014
Οι επισκέπτες της έκθεσης θα έχουν την ευκαιρία να «επισκεφθούν» τη Σελήνη, τους Αστεροειδείς και τον Άρη μέσα από διαδραστικά εκθέματα και λεπτομερή μοντέλα...
Μία από τις πιο ολοκληρωμένες παγκοσμίως εκθέσεις σχετικά με το μέλλον του ανθρώπου στο διάστημα θα φιλοξενεί το Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» από τις 22 Μαρτίου του 2014.

Καρκίνος: Η τέλεια λύση που βρίσκει ο εγκέφαλος

Παρασκευή, 4 Απριλίου 2014
Όλοι οι καρκίνοι προκαλούνται και ενεργοποιούνται από έντονες και βίαιες εσωτερικές συγκρούσεις που τις βιώνουμε χωρίς να τις εκφράζουμε...
Πώς μπορείτε να προλαμβάνετε ή να θεραπεύετε τον καρκίνο; Μαθαίνοντας τις βασικές αρχές της επικοινωνίας τις οποίες κάθε άνθρωπος θα έπρεπε να κατέχει: Nα εκφράζει τις ανάγκες και τα συναισθήματά του, να τολμά να αντιπαρατίθεται στους άλλους (με σεβασμό βέβαια), να αναγνωρίζει και να δέχεται την πραγματικότητα όπως αυτή είναι, οι πράξεις του να είναι προσαρμοσμένες στην πραγματικότητα, να τελειώνει τις όποιες συναισθηματικές εκκρεμότητες έχει με τους άλλους, να συγχωρεί!

Μελέτη Ελληνίδας επιστήμονα για τον αυτισμό: Η περιπέτεια που έδιωξε τον φόβο...

Τρίτη, 1 Απριλίου 2014
Το πρωτοποριακό μοντέλο εφαρμόστηκε και στην Αυστραλία, όπου η δρ. Χάρις Καρνέζη εκπαίδευσε και ειδικούς για να το εφαρμόζουν στα παιδιά.
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης και Ενημέρωσης για τον Αυτισμό στις 2 Απριλίου, το επιστημονικό περιοδικό «Αdvances in Research» δημοσιεύει κλινική μελέτη της δρ. Καρνέζη αναφορικά με το πρωτοποριακό μοντέλο παρέμβασης Γνωσιακού Συμπεριφορικού Δράματος (ΓΣΔ) για υψηλής λειτουργικότητας παιδιά με αυτισμό.

Ο πρώτος αστεροειδής με δακτυλίους!

Παρασκευή, 28 Μαρτίου 2014
Ο λόγος για τον αστεροειδή Χαρικλώ, ο οποίος βρίσκεται σε τροχιά μεταξύ του Κρόνου και του Ουρανού.
Για πρώτη φορά, οι αστρονόμοι ανακάλυψαν έναν αστεροειδή που περιβάλλεται από δακτυλίους. Η ανακάλυψη αποτελεί μεγάλη έκπληξη για τους επιστήμονες, οι οποίοι δεν είναι ακόμα σίγουροι πώς ακριβώς θα μπορούσαν να έχουν σχηματιστεί τέτοιου είδους δακτύλιοι γύρω από έναν αστεροειδή.

Ανακάλυψη γονιδίου που καθυστερεί την εφηβεία

Τετάρτη, 26 Μαρτίου 2014
Πρόκειται για ένα προβληματικό γονίδιο που απορρυθμίζει την ομαλή λειτουργία των νευρωνικών κυττάρων που ελέγχουν την παραγωγή της ορμόνης GnRH.
Την ανακάλυψη ενός ελαττωματικού γονιδίου το οποίο θεωρείται υπεύθυνο για την καθυστέρηση εμφάνισης της εφηβείας σε αγόρια και κορίτσια, ανακοίνωσαν Βρετανοί επιστήμονες. Σημειώνεται ότι περίπου το 4% των εφήβων εμφανίζει καθυστέρηση στην εμφάνιση της εφηβείας.

Βρέθηκε σκελετός ανθρώπου ηλικίας 3.200 ετών με μεταστατικό καρκίνο!

Πέμπτη, 20 Μαρτίου 2014
Αν και ο καρκίνος αποτελεί μια από τις κυριότερες αιτίες θανάτου στην εποχή μας, απουσιάζει σχεδόν από τα αρχαιολογικά ευρήματα...
Βρετανοί αρχαιολόγοι ανακάλυψαν σε ένα τάφο στην αριστερή όχθη του ποταμού Νείλου, στο βόρειο Σουδάν, τον σκελετό ενός άνδρα που πέθανε πριν από 3.200 χρόνια, στο σώμα του οποίου εντοπίστηκαν τα αρχαιότερα σημάδια μεταστατικού καρκίνου που έχουν βρεθεί μέχρι σήμερα.

Τα χέρια μας παράγουν φως!

Πέμπτη, 13 Μαρτίου 2014
Η ανακάλυψη αυτή θα μπορούσε να οδηγήσει σε λιγότερο επεμβατικούς τρόπους διάγνωσης των ασθενειών.
Τα ανθρώπινα χέρια λάμπουν, αλλά τα νύχια απελευθερώνουν το περισσότερο φως, σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη, η οποία βρήκε ότι όλα τα μέρη του χεριού εκπέμπουν ανιχνεύσιμα επίπεδα φωτός.

Πόσο εύκολα μπορεί να εξαφανιστεί ένα Boeing;

Τρίτη, 11 Μαρτίου 2014
Ανταποκριτής των New York Times απαντά σε κρίσιμα ερωτήματα
Την ώρα που το παγκόσμιο ενδιαφέρον είναι στραμμένο στην τύχη της μοιραίας πτήσης της Malaysian Airlines ειδικοί επιχειρούν να απαντήσουν στο εύλογο ερώτημα: «Πόσο εύκολα μπορεί να εξαφανιστεί ένα Boeing».

Πότε εξερράγη το ηφαίστειο της Σαντορίνης;

Δευτέρα, 10 Μαρτίου 2014
Η παραδοσιακή άποψη -που επιβεβαιώνεται και από τη νέα μελέτη- είναι ότι το ηφαίστειο εξερράγη κάποια στιγμή στη διάρκεια του 16ου αιώνα π.χ.
Τον ακριβή αιώνα που εξερράγη το ηφαίστειο της Σαντορίνης, κατάφερε να προσδιορίσει διεθνής επιστημονική ομάδα, χαρακτηρίζοντας ως αναξιόπιστη τη δενδροχρονολόγηση.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν το μυστικό της ερωτικής έλξης

Παρασκευή, 7 Μαρτίου 2014
Δεν είναι η εξωτερική εμφάνιση ούτε η προσωπικότητα, το στοιχείο που ασκεί την ισχυρότερη ερωτική έλξη...
Ερευνητές από τον Καναδά υποστηρίζουν ότι αισθανόμαστε μια φυσική έλξη προς τα άτομα που έχουν παρόμοια φωνή με τη δική μας, όσον αφορά την προφορά, την ένταση και τον τόνο.

10 παράξενα πράγματα που θα αλλάξουν τις θεωρίες σας για το χρόνο

Τετάρτη, 5 Μαρτίου 2014
Η Βασίλισσα Κλεοπάτρα είναι χρονολογικά πιο κοντά στην Pizza Hut παρά στην κατασκευή των πυραμίδων!
Η κατασκευή των πυραμίδων και οι δεινόσαυροι σας φαίνονται μακρινά γεγονότα και η εκτέλεση με γκιλοτίνα ακούγεται σαν απαρχαιωμένη πρακτική; Στην πραγματικότητα όλα αυτά βρίσκονται πιο κοντά μας απ' ότι πραγματικά νομίζουμε.

Ματθαίος Γιωσαφάτ – In Treatment

Τετάρτη, 26 Φεβρουαρίου 2014
Δεν ξέρουμε να μεγαλώνουμε παιδιά, γι’ αυτό είμαστε μια κοινωνία πολύ μπερδεμένη. Όταν δεν είναι ώριμος ο κόσμος, χρειάζεται γονείς.
Γιατί δεχόμαστε αδιαμαρτύρητα τα μέτρα του ΔΝΤ, αλλά αρνούμαστε να εφαρμόσουμε την απαγόρευση του καπνίσματος; Πάσχουν όντως οι άντρες από το φόβο της δέσμευσης; Μπορεί μια σχέση να κρατήσει για πάντα;

Διαβάστε ακόμα

Βρισκόμαστε σε σημείο καμπής... «Θα συνεχίσουμε να περνάμε από τη μια καταστροφή στην άλλη ή θα ανακτήσουμε τον έλεγχο του μέλλοντός μας»;
Ο «τυφλός» στα χρώματα καλλιτέχνης ήλθε σε επαφή με τον κ. Μονταντόν ο οποίος και δημιούργησε τη συσκευή «eyeborg».
Το ενός έτους μαστίφ που ζυγίζει 90 κιλά, πουλήθηκε έναντι περίπου 1,44 εκατομμυρίου και ενδεχομένως να πρόκειται για την ακριβότερη πώληση σκύλου μέχρι σήμερα!
Στη χώρα μας, λειτουργούν 12 εργοστάσια παραγωγής βιοντίζελ, τα οποία και καταρτίζουν τα συμβόλαια με τους παραγωγούς.
Όπως αποκαλύπτει ο ΟΗΕ 5 εκατ. άνθρωποι πεθαίνουν ετησίως από ασθένειες που οφείλονται σε μολυσμένο νερό!