Αρχή > Εκπαίδευση > Ερευνα & Επιστήμες

«Ακούει» τα χρώματα χάρη σε ένα eyeborg

Πέμπτη, 20 Μαρτίου 2014
Ο «τυφλός» στα χρώματα καλλιτέχνης ήλθε σε επαφή με τον κ. Μονταντόν ο οποίος και δημιούργησε τη συσκευή «eyeborg».
Κοινοποιήστε

Ένας καλλιτέχνης που πάσχει από πλήρη αχρωματοψία αναφέρει ότι μπορεί πλέον να «ακούει» τα χρώματα χάρη σε μια κάμερα η οποία είναι συνδεδεμένη με ένα τσιπ που εμφυτεύτηκε στο κρανίο του.

Το εξωτερικό και το εσωτερικό «ηλεκτρονικό μάτι»
Ο 31χρονος Νιλ Χάρμπισον, ο οποίος μπορεί να δει τον κόσμο μόνο ασπρόμαυρα, φορούσε επί μια δεκαετία να εξωτερικό «ηλεκτρονικό μάτι» το οποίο ανίχνευε τις συχνότητες των χρωμάτων μέσω μιας κάμερας και τις μετέτρεπε σε διακριτούς ήχους.

Ωστόσο ο καλλιτέχνης από το Κάμντεν στο βόρειο Λονδίνο έπεισε ειδικούς στην Ισπανία να του εμφυτεύσουν ένα τσιπ μέσα στο κρανίο, παρόμοιο με τα κοχλιακά εμφυτεύματα που τοποθετούνται στα άτομα με προβλήματα ακοής.

Χάρη σε αυτό το νέο εμφυτευμένο σύστημα είναι πλέον σε θέση να αντιλαμβάνεται ακόμη πιο εξεζητημένα χρώματα μέσω… δονήσεων των οστών.

Το ηλεκτρονικό μάτι του κ. Χάρμπισον που ονομάζεται «eyeborg» αποτελείται από μια κεραία η οποία στο ένα άκρο της φέρει μια κάμερα και στο άλλο μια συσκευή μετάδοσης ήχου – αυτή η συσκευή εμφυτεύθηκε στο πίσω μέρος του κρανίου του.

Ακούγοντας τις εικόνες
Το τσιπ που τοποθετήθηκε στον καλλιτέχνη έχει δυνατότητα σύνδεσης Wi-Fi η οποία του επιτρέπει να ακούει εικόνες που αποστέλλονται από κινητό τηλέφωνο, χωρίς καν να τις κοιτάξει!

Αυτό σημαίνει ότι ο κ. Χάρμπισον θα είναι ο πρώτος άνθρωπος στον κόσμο που θα μπορεί να «βιώνει» μια εικόνα χωρίς καν να την έχει δει.

Το εμφύτευμα τοποθετήθηκε στον 31χρονο σε μια σειρά επεμβάσεων που έλαβαν χώρα στη Βαρκελώνη μεταξύ του περασμένου Δεκεμβρίου και αυτού του μήνα.

Όπως ανέφερε ο ίδιος ο καλλιτέχνης «η ανακοίνωση που κάνω δεν αφορά το λανσάρισμα ενός νέου προϊόντος ούτε την παρουσίαση μιας νέας τεχνολογίας – αφορά την παρουσίαση ενός νέου μέρους του σώματος το οποίο θα μας επιτρέψει να διευρύνουμε τις αισθήσεις μας με αφάνταστους τρόπους».

Κάθε χρώμα δονείται διαφορετικά
Σύμφωνα με τον κ. Χάρμπισον, κάθε χρώμα δονείται διαφορετικά, γεγονός που σημαίνει ότι οι πίνακες, οι εικόνες ή ακόμη και τα πρόσωπα έχουν διαφορετικούς ήχους.

Η εκπρόσωπος του project Μαριάνα Βιάντα σημείωσε ότι «η προηγούμενη κεραία που φορούσε ο κ. Χάρμπισον ήταν απλώς προσδεδεμένη στο κρανίο του, η καινούργια όμως έχει εμφυτευθεί. Αυτό του χαρίζει ακόμη μεγαλύτερη ικανότητα διάκρισης των χρωμάτων – με μεγαλύτερο εύρος και λεπτομέρεια.

Ωστόσο το σημαντικότερο όλων είναι ότι με το εμφύτευμα μπορεί να συνδέεται με άλλες συσκευές. Έτσι ο κ. Χάρμπισον θα είναι σε θέση να αντιλαμβάνεται όχι μόνο τα χρώματα που έχει μπροστά του αλλά ακόμη και τα χρώματα που άλλοι άνθρωποι κοιτάζουν στο κινητό τους».

Η κυρία Βιάντα προσέθεσε ότι η νέα τεχνολογία θεωρητικώς μεταφράζεται και στο ότι ο καλλιτέχνης θα μπορεί να επικοινωνεί «κρανίο με κρανίο» με άλλα άτομα που φέρουν το ίδιο εμφύτευμα. «Ωστόσο αυτή τη στιγμή είναι ο μόνος που το φέρει και έτσι μια τέτοια επικοινωνία δεν είναι δυνατή».

Ο κ. Χάρμπισον ανέφερε ότι η ιδέα για αυτή τη συσκευή τού ήλθε για πρώτη φορά όταν παρακολούθησε μια ομιλία σχετικά με την κυβερνητική την οποία είχε δώσει ο ειδικός στην κυβερνητική τεχνολογία Ανταμ Μονταντόν στο Κολέγιο Τεχνών Dartington το 2003.

Ο «τυφλός» στα χρώματα καλλιτέχνης ήλθε σε επαφή με τον κ. Μονταντόν ο οποίος και δημιούργησε τη συσκευή «eyeborg».

Από τη γκρίζα ζωή στα έγχρωμα όνειρα
Σε ομιλία που ο καλλιτέχνης είχε δώσει σε συνέδριο το 2012 είχε πει: «Δεν έχω δει ποτέ έγχρωμα και δεν γνωρίζω πώς είναι τα χρώματα αφού έρχομαι από έναν γκρίζο κόσμο.

Για μένα ο ουρανός είναι πάντα γκρίζος, τα λουλούδια είναι πάντα γκρίζα και η τηλεόραση είναι πάντα ασπρόμαυρη. Ωστόσο από τα 21 χρόνια μου αντί να βλέπω τα χρώματα μπορώ να τα ακούω.

Ακούω τα χρώματα επί τόσα χρόνια και έτσι το βρίσκω απολύτως φυσιολογικό να τα ακούω συνέχεια.

Στην αρχή χρειάστηκε να απομνημονεύσω τη σύνδεση των χρωμάτων με τους ήχους. Ωστόσο μετά από κάποιο διάστημα όλες αυτές οι πληροφορίες μετατράπηκαν σε αντίληψη για μένα και τελικώς σε αίσθηση. Άρχισα να αποκτώ αγαπημένα χρώματα και να ονειρεύομαι έγχρωμα».

Ο κ. Χάρμπινσον προσέθεσε ότι όταν ένιωσε πως ο εγκέφαλός του «ενώθηκε» με το λογισμικό, αισθάνθηκε cyborg – αισθάνθηκε δηλαδή ότι η συσκευή αναγνώρισης χρώματος που φορούσε δεν αποτελούσε μια απλή συσκευή αλλά προέκταση του εαυτού του!
Πηγή: real.gr
Το πρωτοποριακό μοντέλο εφαρμόστηκε και στην Αυστραλία, όπου η δρ. Χάρις Καρνέζη εκπαίδευσε και ειδικούς για να το εφαρμόζουν στα παιδιά.
Βρισκόμαστε σε σημείο καμπής... «Θα συνεχίσουμε να περνάμε από τη μια καταστροφή στην άλλη ή θα ανακτήσουμε τον έλεγχο του μέλλοντός μας»;