Ζώντας με τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής

Δευτέρα, 31 Μαρτίου 2014
Βρισκόμαστε σε σημείο καμπής... «Θα συνεχίσουμε να περνάμε από τη μια καταστροφή στην άλλη ή θα ανακτήσουμε τον έλεγχο του μέλλοντός μας»;
Ετικέτες
Κοινοποιήστε

Η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή παρουσιάζει το δεύτερο μέρος της νέας της έκθεσης όπου δίνεται απάντηση στο ερώτημα πώς μπορούμε να ζήσουμε με τις συνέπειες της αλλαγής του κλίματος.

Μετά από μαραθώνιες διαβουλεύσεις που ολοκληρώθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής στη Γιοκοχάμα της Ιαπωνίας, η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) ενέκρινε τη νέα της έκθεση. Πρόκειται για το δεύτερο μέρος της 5ης έκθεσης της IPCC, η οποία δεν αποτυπώνει μόνον τις συνέπειες της αλλαγής του κλίματος αλλά και πώς θα πρέπει να τις αντιμετωπίσει και να τις διαχειριστεί ο άνθρωπος. Υπό αυτή την έννοια η νέα έκθεση αποτελεί μια σημαντική βάση για τις μελλοντικές πολιτικές συζητήσεις όσον αφορά την προστασία του κλίματος.

Το πρώτο μέρος της έκθεσης, το οποίο περιλαμβάνει επιστημονικά δεδομένα, δημοσιοποιήθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο και τα αποτελέσματά της ήταν ιδιαίτερα ανησυχητικά: η στάθμη της θάλασσας ανεβαίνει ενώ η μέση θερμοκρασία αυξάνεται σημαντικά. «Το πρώτο μέρος της έκθεσης ήρθε να υπογραμμίσει ότι απαιτείται επειγόντως αναπροσαρμογή», σχολίασε τότε ο εκπρόσωπος του WWF στις Βρυξέλλες Στέφαν Ζίνγκερ.

Στο μικροσκόπιο των επιστημόνων δεν μπαίνουν μόνον μεμονωμένες ήπειροι και χώρες, αφού εστιάζει, για παράδειγμα, και στις συνέπειες που έχει η αλλαγή του κλίματος σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες.

«Δεν αρκεί να παρακολουθεί και να καταγράφει κανείς τις αλλαγές του κλίματος, θα πρέπει να βλέπει κανείς και την κοινωνία την οποία πλήττουν», λέει ο Γερν Μπίρκμαν, ένας από τους συντάκτες της έκθεσης.

Προσερχόμενοι στη Γιοκοχάμα για τον τελικό γύρο των διαβουλεύσεων, οι επιστήμονες κατέστησαν σαφές ότι απαιτούνται άμεσες και συντονισμένες κινήσεις. «Βρισκόμαστε σε σημείο καμπής», σχολιάζει η Κάισα Κοσόνεν από την Greenpeace International, προσθέτοντας ότι το κεντρικό μήνυμα είναι πως η ανθρωπότητα θα πρέπει να λάβει τώρα μια απόφαση: 

«Θα συνεχίσουμε να περνάμε από τη μια καταστροφή στην άλλη ή θα ανακτήσουμε τον έλεγχο του μέλλοντός μας»;
Το τρίτο μέρος της νέας έκθεσης για την κλιματική αλλαγή που θα περιλαμβάνει προτάσεις για το πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί η υπερθέρμανση του πλανήτη θα παρουσιαστεί στο Βερολίνο στις 13 Απριλίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή, που ιδρύθηκε το 1988 με έδρα τη Γενεύη, μετρά στο μεταξύ 200 χώρες μέλη. Η πρώτη της έκθεση δημοσιοποιήθηκε το 1990, η δεύτερη το 1995, η τρίτη το 2001, η τέταρτη το 2007 ενώ το πρώτο μέρος της πέμπτης έκθεσης το 2013.

Το 2007 η επιτροπή τιμήθηκε με το Νομπέλ Ειρήνης.
Πηγή: dw.de
Οι περισσότεροι σκύλοι έχουν δυσανεξία στη λακτόζη και για το λόγο αυτό είναι αρκετά πιθανό η κατανάλωση γαλακτομικών να τους προκαλεί αέρια και διάρροια.
Tο φυσικό τοπίο αλλάζει ξαφνικά, μεταφέροντας τους επισκέπτες από την έρημο, στο βουνό ή στο δάσος, από την πλούσια βλάστηση του καλοκαιριού στο απογυμνωμένο τοπίο του χειμώνα.
Όπως αποκαλύπτει ο ΟΗΕ 5 εκατ. άνθρωποι πεθαίνουν ετησίως από ασθένειες που οφείλονται σε μολυσμένο νερό!